Kuchnia śródziemnomorska obfituje w znakomite przepisy kulinarne. Jej główną zaletą jest to, że nawet wykorzystanie małej ilości składników może dać niesamowity efekt smakowy. Przykładem jest fasolka szparagowa po grecku.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta płatków chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę myjemy, osuszamy i obcinamy końcówki. Wrzątek powinien być osolony. Fasolkę gotujemy przez 15 minut, a następnie odcedzamy i odstawiamy. Przypomnijmy, że jeżeli mamy fasolkę mrożoną, to nie trzeba jej ani gotować, ani rozmrażać. Jeśli była kupiona mrożona, to bardzo szybko ugotuje się w pomidorowym sosie.
Teraz rozgrzewamy w rondlu oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie smażymy do momentu zeszklenia.
Dorzucamy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę do puszki, a następnie wlewamy do sosu. Trzeba jeszcze doprawić całość solą, pieprzem i płatkami chili. Trzymamy na ogniu, aż danie nie zacznie wrzeć.
Przyszedł czas na dodanie zamrożonej lub podgotowanej fasolki. Powinna się teraz dusić przez mniej więcej 10 minut. Będzie gotowa, gdy nabierze miękkości.
Taką fasolkę najlepiej podawać z natką pietruszki.