Szukasz pomysłu na znakomite śniadanie? Pomoże w tym prosty przepis na chleb indyjski.
Składniki
- Żytnia mąka pełnoziarnista – 150 gramów
- Przyprawa uniwersalna – 1 łyżeczka
- Mąka pszenna – 150 gramów
- Natka kolendry – 1 pęczek
- Sól – 2 gramy
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Zielona papryczka chilli – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Margaryna – 70 gramów
- Świeżo mielony czarny pieprz – 1 łyżka
Przygotowanie
Zaczynamy od posiekania kolendry i chili. W osobnej misce mieszamy oba gatunki mąki, do których dodajemy chili, kumin, przyprawę uniwersalną, sól i natkę kolendry. Całość uzupełniamy o margarynę i 2 łyżki wody. Ręcznie wyrabiamy ciasto, które odstawiamy następnie na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części. Każdy z nich wałkujemy na placki o grubości ok. 3 milimetrów. Podsmażamy je z obu stron na patelni do momentu, aż będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą czarne – jest to nie tylko normalne, ale również pożądane.
Tak przygotowane placki odkładamy na ok. 30 minut pod przykryciem. Indyjski chleb najlepiej pasuje do dań z curry.