Kto nie uwielbia placków? To dania bardzo smaczne występujące w różnych wariantach, jeżeli chodzi o składniki, a także wielkość. Jak przygotować placek po węgiersku? Cały sekret tkwi w farszu z łopatki wieprzowej i przecieru pomidorowego z dodatkiem warzyw i starannie dobranych przypraw.
Składniki:
Ciasto:
- 6-8 ziemniaków
- 1 cebula
- kilka łyżek mąki
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
Farsz:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 1 duża papryka czerwona
- 2-4 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
- 0,5 l przecieru pomidorowego typu pelati lub rustic
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wykorzystując tarkę z drobnymi oczkami, ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy mąkę, całe jajko i dużo majeranku. Trzeba dodać jeszcze pieprz i sól, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pamiętajmy, że smażyć będziemy na oleju, a placki powinny mieć wielkość patelni.
Teraz mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, ogórki siekamy drobno, a paprykę kroimy w paseczki.
Potrzebny będzie garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy w nim tłuszcz, a następnie dodajemy paprykę słodką, ostrą i kminek. Składniki te smażymy niecałą minutę. Teraz dodajemy pokrojone mięso i smażymy tak długo, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Potem dodajemy paprykę i posiekane ogórki. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.
Wlewamy pół szklanki wody i przecier pomidorowy. Dodajemy jeszcze przyprawy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie.
Danie jest już gotowe, ale trzeba je odpowiednio ułożyć na talerzu. Najpierw rozkładamy placek i nakładamy mięso z sosem. Potem składamy go na pół, a na górę kładziemy jeszcze łyżkę farszu.