Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki z tuńczykiem 

naleśniki

Jedno z najpopularniejszych dań w Polsce – choć najczęściej spotykane z farszem z sera. Występują w wielu różnych odmianach. Mogą być grubsze lub cieńsze, a wielkość placków także zależy od indywidualnych preferencji. Istnieje też bogactwo przepisów, jeżeli chodzi o farsz. Naleśniki z tuńczykiem są… zaskakujące. To danie ekspresowe i niezwykle pożywne. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szkanki wody mineralnej gazowanej 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 20 dag sera żółtego 
  • 1 cebula średnia 
  • sól, pieprz biały, oregano 

Sposób przygotowania: 

Ciasto naleśnikowe przygotowujemy, wykorzystując mąkę, jajka, mleko i wodę gazowaną. Musimy też pokroić drobno cebulę i zeszklić. 

Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do niego starty ser żółty. Dokładamy jeszcze cebulę, pieprz, sól i oregano. 

Teraz nakładamy farsz, a naleśniki zawijamy w efektowne koperty lub w rulon.

Potrawę można podawać z małymi kawałkami pomidora. Naleśniki można również zapiec w piekarniku posypane żółtym serem. 

Powiązane posty