Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa krem – czosnkowa

Zupa krem - czosnkowa

Prosty przepis na zniewalająco pyszny obiad. Zupa krem z czosnkiem to idealna propozycja dla każdego, kto ceni sobie doskonały aromat.

Składniki

  • główka czosnku – 3 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • duży ziemniak – 1 sztuka
  • tymianek suszony – 1 łyżka
  • chili mielone – 0.5 łyżeczki
  • grzanki z chleba – 50 gramów
  • kostka rosołowa – 2 sztuki
  • oliwa – 4 łyżki

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 oC. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową (czosnek powinien być polany oliwą). Pieczemy go przez ok. 20 minut w piekarniku. Następnie odwijamy go z folii i studzimy. Dopiero teraz wyłuskujemy ząbki.

Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem z chili i czosnkiem na rozgrzanej patelni. Dodajemy litr wody i 2 kostki rosołowe. Całość mieszamy. Gotujemy zupę przez 20 minut, a następnie miksujemy blenderem. Przecedzamy zupę przez sito – gotowe!

Powiązane posty