Prosty przepis na zniewalająco pyszny obiad. Zupa krem z czosnkiem to idealna propozycja dla każdego, kto ceni sobie doskonały aromat.
Składniki
- główka czosnku – 3 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- duży ziemniak – 1 sztuka
- tymianek suszony – 1 łyżka
- chili mielone – 0.5 łyżeczki
- grzanki z chleba – 50 gramów
- kostka rosołowa – 2 sztuki
- oliwa – 4 łyżki
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 oC. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową (czosnek powinien być polany oliwą). Pieczemy go przez ok. 20 minut w piekarniku. Następnie odwijamy go z folii i studzimy. Dopiero teraz wyłuskujemy ząbki.
Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem z chili i czosnkiem na rozgrzanej patelni. Dodajemy litr wody i 2 kostki rosołowe. Całość mieszamy. Gotujemy zupę przez 20 minut, a następnie miksujemy blenderem. Przecedzamy zupę przez sito – gotowe!