Jak się okazuje, placki można zrobić chyba ze wszystkich warzyw. Można je bowiem przyrządzić także z białej rzodkwi. Będą idealnie chrupiące, a ten prosty przepis jest ceniony za to, że nie będzie zajmować zbyt dużo czasu.
Składniki:
- 800 g białej rzodkwi
- 30 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obieramy rzodkiew i ścieramy na tarce. Następnie przekładamy na sitko i odciskamy tak, aby usunąć nadmiar wody. Dodajemy sól i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów wyciskamy wodę, a następnie przekładamy do miski.
Kolejny etap to dodanie cebuli pokrojonej w kostkę. Wsypujemy jeszcze mąkę pszenną i starty żółty ser. Potem wbijamy jajko i doprawiamy pieprzem oraz solą. Znów wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy porcję ciasta tak, aby formowały się okrągłe i cienkie placki. Z każdej strony smażymy je przez 4 minuty. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.