Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pszenna tortilla z jajkami 

tortilla

Znów chcesz przygotować kanapki na śniadanie? A może jednak skosztować czegoś innego? Na pewno świetnie będzie smakować pszenna tortilla, jeżeli tylko wykorzystasz odpowiednie dodatki. Ten przepis przewiduje kolorowe warzywa, żółty ser i jajka. 

Składniki: 

  • 2 tortille 
  • 100 g startego żółtego sera 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • 1 pomidor 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, także pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż zrobi się miękka. 

Pomidora moczymy przez chwilę we wrzątku, aby łatwiej go obrać ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy razem i smażymy do momentu, aż pomidor będzie się rozpadać. Wówczas wbijamy jajka. Ponownie wszystko mieszamy. Mieszamy do momentu ścięcia się jajek. 

Jeżeli chodzi o tortille, to można je podgrzać w piekarniku albo nawet na suchej patelni. 

Teraz na ciepłą tortillę nakładamy farsz i sypiemy do góry już żółty ser. Na górę kładziemy drugą tortillę, dociskając delikatnie. 

Teraz już tylko kroimy na trójkątne porcje i podajemy. 

Powiązane posty