Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Podpłomyk z bobem i szparagami 

podpłomyk

Okazuje się, że można wykorzystać w swojej diecie zamienniki pizzy, a chodzi o podpłomyki. W tym przypadku danie na bazie ciasta chlebowego będzie wzbogacone szparagami, rukolą, bobem i serem pleśniowym. 

Składniki: 

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 50 g mąki żytniej razowej 
  • 15 g drożdży 
  • 2 łyżki masła lub oliwy 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli 
  • czarnuszka 

Na wierzch:

  • śmietana 
  • czosnek 
  • bób 
  • szparagi zielone 
  • ser pleśniowy 

Dekoracja:

  • rukola 
  • oliwa 

Sposób przygotowania: 

Do miski przesiewamy mąkę, a na środku robimy dołek. Dokładamy do niego drożdże, wlewamy wodę i dodajemy cukier. Teraz miskę odstawiamy 

Podczas gdy drożdże będą pracować, wsypujemy troszkę czarnuszki i solimy. Całość mieszamy łyżką. Dolewamy jeszcze roztopione i przestudzone masło. Teraz wyrabiamy całość rękoma. Ciasto przykrywamy i czekamy, aż wyrośnie. 

Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wówczas rozciągamy je na blaszce piekarnikowej, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia i posypana mąką. Następnie smarujemy śmietaną i sypiemy drobno posiekany czosnek. Na górę układamy ugotowany bób, pokrojone szparagi i ser pleśniowy. 

Tak przygotowane danie pieczemy przez 15 minut 230°C. 

Podpłomyki wystarczy posypać rukolą, ulubionymi dodatkami i skropić oliwą. 

Powiązane posty