Okazuje się, że można wykorzystać w swojej diecie zamienniki pizzy, a chodzi o podpłomyki. W tym przypadku danie na bazie ciasta chlebowego będzie wzbogacone szparagami, rukolą, bobem i serem pleśniowym.
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml ciepłej wody
- 50 g mąki żytniej razowej
- 15 g drożdży
- 2 łyżki masła lub oliwy
- szczypta cukru
- szczypta soli
- czarnuszka
Na wierzch:
- śmietana
- czosnek
- bób
- szparagi zielone
- ser pleśniowy
Dekoracja:
- rukola
- oliwa
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, a na środku robimy dołek. Dokładamy do niego drożdże, wlewamy wodę i dodajemy cukier. Teraz miskę odstawiamy
Podczas gdy drożdże będą pracować, wsypujemy troszkę czarnuszki i solimy. Całość mieszamy łyżką. Dolewamy jeszcze roztopione i przestudzone masło. Teraz wyrabiamy całość rękoma. Ciasto przykrywamy i czekamy, aż wyrośnie.
Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wówczas rozciągamy je na blaszce piekarnikowej, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia i posypana mąką. Następnie smarujemy śmietaną i sypiemy drobno posiekany czosnek. Na górę układamy ugotowany bób, pokrojone szparagi i ser pleśniowy.
Tak przygotowane danie pieczemy przez 15 minut 230°C.
Podpłomyki wystarczy posypać rukolą, ulubionymi dodatkami i skropić oliwą.