Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gotowana biała kapusta z zasmażką 

kapusta

Nawet z jednego warzywa jak się okazuje, można wyczarować całkiem przyzwoite danie. Wystarczy, że mamy białą kapustę i lubimy tradycyjne przepisy. Okazuje się, że dobrze znane smaki można odkrywać na nowo. 

Składniki: 

  • 1 główka białej kapusty 
  • 2 białe cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek świeżego koperku 
  • łyżka suszonego koperku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • płaska łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka słodziku lub cukru 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki otrębów owsianych 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych 

Sposób przygotowania: 

Najpierw zabieramy się za zasmażkę. Potrzebny będzie rondelek, w którym roztopimy masło. Następnie dodajemy otręby i płatki drożdżowe. Przez moment podsmażamy całość, ciągle mieszając. 

Teraz kapustę i cebulę należy pokroić w ćwiartki, a świeży koper posiekać. Następnie do garnka dodajemy sól, słodzik, pieprz, suszony koperek, ziele angielskie, liście laurowe i ząbki czosnku. Dorzucamy jeszcze ćwiartki cebuli i kapusty. Te wszystkie składniki gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Będzie to trwało maksymalnie do 60 minut.  

Gotowaną kapustę umieszczamy na talerzu i polewamy zasmażką. Pozostaje jeszcze tylko posypać świeżym koperkiem. 

Powiązane posty