Nawet z jednego warzywa jak się okazuje, można wyczarować całkiem przyzwoite danie. Wystarczy, że mamy białą kapustę i lubimy tradycyjne przepisy. Okazuje się, że dobrze znane smaki można odkrywać na nowo.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek świeżego koperku
- łyżka suszonego koperku
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodziku lub cukru
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Sposób przygotowania:
Najpierw zabieramy się za zasmażkę. Potrzebny będzie rondelek, w którym roztopimy masło. Następnie dodajemy otręby i płatki drożdżowe. Przez moment podsmażamy całość, ciągle mieszając.
Teraz kapustę i cebulę należy pokroić w ćwiartki, a świeży koper posiekać. Następnie do garnka dodajemy sól, słodzik, pieprz, suszony koperek, ziele angielskie, liście laurowe i ząbki czosnku. Dorzucamy jeszcze ćwiartki cebuli i kapusty. Te wszystkie składniki gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Będzie to trwało maksymalnie do 60 minut.
Gotowaną kapustę umieszczamy na talerzu i polewamy zasmażką. Pozostaje jeszcze tylko posypać świeżym koperkiem.