Pyszna sałatka z warzywami – koniecznie wypróbuj ten przepis kulinarny.
Składniki
- Orzechy ziemne prażone – 50 g
- Brokuł – 1 sztuka
- Fasola edamame, mrożona – 200 g
- Makaron ryżowy – 270 g
- Limonka – 1 sztuka
Sos
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Masło orzechowe – 80 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z limonki – 1 łyżka
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Sos sriracha – 1 łyżeczka
- Woda – 100 ml
- Syrop klonowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Rozdrabniamy orzeszki ziemne, a makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie go odcedzamy i przekładamy do miski. Fasolę i brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na parze. Po ostudzeniu przekładamy je do makaronu. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do niego wszystkie składniki na sos. Dokładnie mieszamy. Całość delikatnie podgrzewamy i zalewamy makaron tak przygotowanym sosem. Przed podaniem ozdabiamy danie pokruszonymi orzechami i sokiem z limonki.