Wyjątkowe śniadanie, czyli jajka z formy na muffiny. Smaczne i pomysłowe.
Składniki
- Jajka – 4 szt.
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Szynka gotowana – 60 g
- Ser żółty – 40 g
Dodatkowo
- Chleb tostowy – 80 g
- Papryka czerwona – 0,5 szt.
- Szczypior cebuli – 24 g
Przygotowanie
W foremce do muffinek układamy plastry szynki (powinny wystawać lekko na zewnątrz). Układamy na nich ser i do każdej foremki wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC.
W tym czasie kroimy paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Papryką posypujemy muffinki w piekarniku i pieczemy je jeszcze przez 1 minutę. Podajemy muffinki z jajek na chlebie tostowym i posypane świeżym szczypiorkiem.