Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czerwona kapusta z orzechami

Czerwona kapusta z orzechami

Pyszna surówka z odrobiną słodyczy, jaką zapewniają pomarańcze.

Składniki

  • cukier – 15 g
  • kapusta czerwona – 400 g
  • sałata masłowa – 200 g
  • musztarda – 25 g
  • ocet – 25 ml
  • olej rzepakowy – 50 ml
  • olej rzepakowy – 15 ml
  • orzech włoski – 50 g
  • parmezan – 20 g
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • pomarańcza – 600 g
  • sól – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Rozdrabniamy orzechy. Do osobnego naczynia przekładamy olej rzepakowy, musztardę, ocet, olej z orzechów włoskich, pieprz, sól i sok z 1 pomarańczy (pozostałe pomarańcze zostawiamy do ozdobienia surówki). Wszystko dokładnie mieszamy.

Teraz drobno siekamy kapustę, którą wraz z liśćmi sałaty wkładamy do salaterki i mieszamy z połową przygotowanego przed chwilą dressingu. Dookoła surówki w salaterce układamy kawałki pomarańczy. Całość posypujemy orzechami i startym parmezanem.

Powiązane posty