Jeśli lubisz ryby, to jest to przepis stworzony dla Ciebie. Jeśli za nimi nie przepadasz, to wkrótce staniesz się ich miłośnikiem. Tatar idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub przekąską na imprezę.
Składniki
- cebula czerwona – 1 szt.
- kawior z taszy – 4 łyżeczki
- świeży koperek – 24 g
- śmietana 18% – 3 łyżki
- łosoś wędzony – 400 g
- ocet – 3 łyżki
- ogórek – 1 szt.
- olej z pestek dyni – 4 łyżki
- pieprz czarny – 1 szczypta
- rzeżucha – 10 g
- skórka z pomarańczy, tarta – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- chrzan tarty – 1 łyżka
Przygotowanie
Pokrojoną w cienkie krążki cebulę przekładamy do miski i zalewamy połową octu. Następnie kroimy łososia w drobną kostkę i mieszamy go z marynatą z soli, pieprzu, skórki pomarańczy i 1 łyżeczką kwaśnej śmietany. Teraz kroimy ogórka w cienkie i długie pasy (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw). Ogórka solimy i marynujemy w pozostałej części octu. Posypujemy go rzeżuchą i koperkiem.
Na koniec przekładamy na talerz tatar z łososia, nadając mu kształt koła. Dekorujemy cebulą, kawiorem i resztą śmietany. Obok tatara wykładamy sałatkę z ogórka udekorowaną ziołami. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni.