Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pikantna sałatka meksykańska z ryżem 

Pikantna sałatka meksykańska z ryżem 

Meksykańskie są mają to do siebie, że zawsze prezentują się niezwykle kolorowo. Podstawowym składnikiem jest oczywiście kukurydza i fasola, a jeżeli dorzucimy jeszcze nieco kurczaka i ryż, to taką sałatką można się najeść do syta! 

Składniki: 

  • 200 g piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka 
  • Sos sałatkowy włoski z torebki 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu 
  • jedna puszka kukurydzy 

Sposób przygotowania: 

Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, a następnie smażymy na patelni. W międzyczasie gotujemy ryż. 

Fasolę białą i czerwoną oraz kukurydzę odcedzamy. Warzywa mieszamy w misce razem z ryżem i z mięsem. 

Następnie sos sałatkowy musimy połączyć z pikantnym ketchupem. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy do sałatki. 

Danie jest w zasadzie gotowe, ale można jeszcze jeżeli ktoś ma ochotę trochę podkręcić smak. Jeżeli lubimy potrafi bardziej pikantne tutaj my kilka kropel sosu tabasco. Taka meksykańska sałatka wspaniale będzie smakować chipsami nachos. 

Powiązane posty