Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowany bakłażan z fetą i salsą warzywną 

Grillowany bakłażan z fetą i salsą warzywną 

Przygotowanie tego dania będzie błyskawiczne, ponieważ wystarczy nam 30 minut. Ta meksykańska potrawa dzięki salsie warzywnej i serowi feta zapewni nam niezwykle interesujące wrażenia smakowe. Danie będzie pikantne, a więc przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią czasami poczuć żar w ustach. 

Składniki: 

  • 1 słoiczek Salsy warzywnej Casa de Mexico 
  • 1 dorodny bakłażan 
  • 1 kostka sera typu feta (u mnie 100 gramów na dwie porcje) 
  • pęczek kolendry 
  • garść migdałów bez skórki 
  • pomidorki koktajlowe
  • sól 
  • oliwa 

Sposób przygotowania: 

Myjemy bakłażana i kroimy na pół. Następnie musimy go ponacinać w kratkę i posmarować oliwą. Nie żałujmy jej. Należy go jeszcze posolić i odstawić na około 30 minut. 

Nie tracimy jednak czasu i gdy bakłażan sobie czeka na boku, my rozgrzewamy patelnię grillową. Potem kładziemy warzywa przekrojoną stroną do dołu. Bakłażany będziemy grillować przez około 10 min., a potem przekładamy je na drugą stronę. Wówczas grillujemy kolejne 10 minut. 

Danie jest gotowe i można je przekładać na talerze. Sypiemy obficie posiekanymi migdałami. Polewamy jeszcze salsą no i naturalnie dekorujemy kolendrą. Dodajemy także ser feta i pomidorki koktajlowe.

Powiązane posty