Pasta z bakłażanem i z dodatkiem orzechów to będzie danie sycące, pomimo tego, że ma charakter zwykłej przystawki. Będzie także wspaniale się prezentować na stole, a więc warto pomyśleć o wykorzystaniu tego przepisu, jeżeli ktoś przygotowuje wiosenną lub letnią imprezę w ogrodzie.
Składniki:
- bakłażan – 2 szt.
- orzech włoski – 60 g
- ząbek czosnku – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sok z cytryny – 30 ml
- pasta sezamowa tahini – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Najpierw powinniśmy rozgrzać piekarnik do 200°C, aby potem nie tracić czasu. Potrzebny będzie także blender.
Bakłażany musimy opłukać i ususzyć. Każdego nakłuwamy widelcem mniej więcej 10 razy, dzięki czemu podczas pieczenia nie będzie pękać.
Następnie bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, gdzie danie powinno pozostać przez 60 minut. Warzywa muszą stać się miękkie. Pamiętajmy, aby bakłażany obracać co 20 minut. Dzięki temu pieką się równomiernie.
Gdy minie czas pieczenia, wyjmujemy warzywa z piekarnika i musimy poczekać, aż całkowicie ostygną.
Czas ten wykorzystamy na podsmażenie orzechów włoskich. Wystarczy kilka minut, a robimy to na suchej patelni.
Gdy warzywa już się ostudzą, musimy je obrać i usunąć skórkę.
Teraz musimy posiekać czosnek i wycisnąć cytryny do niedużego naczynia. Następnie do blendera przekładamy miąższ bakłażanów, orzechy, a także posiekany czosnek. Dodajemy również oliwę z oliwek, sok z cytryny sól, pieprz i tahini.
Wszystkie składniki blendujemy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, możemy dodać trochę oliwy z oliwek, co zagwarantuje odpowiednią konsystencję.
Pastę przekładamy do miseczki i sypiemy na górę natkę pietruszki. Taka pasta z bakłażanem to świetna przekąska. To może być również składnik sałatek.