Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grecka przekąska Dakos 

Grecka przekąska Dakos 

Są takie przekąski, po które zawsze chce się sięgnąć, niezależnie od pory dnia. Należy do nich Dakos, czyli tradycyjna grecka przystawka. Z pozoru jest to zwykła grzanka, na której układa się pomidory i ser. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przekąska zagwarantuje nam prawdziwą poezję smaków. 

Składniki: 

  • bułka grahamka – 3 szt. 
  • ser feta – 100 g 
  • pomidor czerwony – 4 szt. 
  • oliwa z oliwek – 50 ml 
  • oregano suszone – 5 g 
  • sól – 4 g 
  • pieprz czarny – 2 g 
  • oliwki kalamata – 100 g 

Sposób przygotowania: 

Wcześniej musimy rozgrzać piekarnik do 180°C. 

Bułki musimy przekroić na pół i każdą z połówek skropić oliwą. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia i podpiekamy przez około 10 minut. W trakcie pieczenia należy kontrolować bułki, aby się nie przypiekły. 

Wykorzystując tarkę z grubymi oczkami, ścieramy pomidory. Dzięki temu uzyskamy wodnisty sos, w którym będą także kawałki pomidorów. Starte pomidory przekładamy do miseczki. 

Następnie tarkę, którą używaliśmy, musimy bardzo dokładnie umyć i osuszyć, ponieważ będziemy na niej ścierać ser feta. Gdy już go zetrzemy, przekładamy do następnej miseczki. 

Teraz starte pomidory układamy równomiernie na grzankach. Potem całość przykrywamy startym serem feta. 

W kolejnym kroku grzanki musimy skropić dodatkową porcją oliwy z oliwek. Sypiemy jeszcze oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem w zależności od indywidualnych potrzeb smakowych. Na górze układamy oliwki. 

Tak przygotowane przystawki na chwilę należy wstawić do lodówki. Wystarczy 10 minut. Dzięki temu chleb nasiąknie oliwą z oliwek i sokiem z pomidorów. 

Powiązane posty