Są takie przekąski, po które zawsze chce się sięgnąć, niezależnie od pory dnia. Należy do nich Dakos, czyli tradycyjna grecka przystawka. Z pozoru jest to zwykła grzanka, na której układa się pomidory i ser. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przekąska zagwarantuje nam prawdziwą poezję smaków.
Składniki:
- bułka grahamka – 3 szt.
- ser feta – 100 g
- pomidor czerwony – 4 szt.
- oliwa z oliwek – 50 ml
- oregano suszone – 5 g
- sól – 4 g
- pieprz czarny – 2 g
- oliwki kalamata – 100 g
Sposób przygotowania:
Wcześniej musimy rozgrzać piekarnik do 180°C.
Bułki musimy przekroić na pół i każdą z połówek skropić oliwą. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia i podpiekamy przez około 10 minut. W trakcie pieczenia należy kontrolować bułki, aby się nie przypiekły.
Wykorzystując tarkę z grubymi oczkami, ścieramy pomidory. Dzięki temu uzyskamy wodnisty sos, w którym będą także kawałki pomidorów. Starte pomidory przekładamy do miseczki.
Następnie tarkę, którą używaliśmy, musimy bardzo dokładnie umyć i osuszyć, ponieważ będziemy na niej ścierać ser feta. Gdy już go zetrzemy, przekładamy do następnej miseczki.
Teraz starte pomidory układamy równomiernie na grzankach. Potem całość przykrywamy startym serem feta.
W kolejnym kroku grzanki musimy skropić dodatkową porcją oliwy z oliwek. Sypiemy jeszcze oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem w zależności od indywidualnych potrzeb smakowych. Na górze układamy oliwki.
Tak przygotowane przystawki na chwilę należy wstawić do lodówki. Wystarczy 10 minut. Dzięki temu chleb nasiąknie oliwą z oliwek i sokiem z pomidorów.