Limonka z mlekiem kokosowym i sosem chili. A to wszystko pięknie łączące się z pysznym dorszem.
Składniki:
- Filety dorsza atlantyckiego bez skóry – około 600 g
- Sól, pieprz
- Mąka kukurydziana (lub pszenna) – 1 łyżka
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Mleczko kokosowe – 165 ml
- Słodki sos chili – 80 ml
- Sos rybny – 1 łyżka
- Limonka – 1/2
- Listki bazylii – kilka
Do podania:
- Ryż
- Zielona fasolka szparagowa (mrożona)
Przygotowanie
Rybę kroimy na porcje, posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Teraz rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy olej kokosowy, zwiększamy ogień i przekładamy na tłuszcz filety rybne. Smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię sos chili, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszamy delikatnie składniki sosu. Całość gotujemy 2 minuty. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy bazylią. Danie przekładamy na talerze i podajemy do stołu w towarzystwie ugotowanego ryżu i fasolki szparagowej.