Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chili sin carne con tofu 

Chili sin carne con tofu 

Ten przepis powinien zadowolić przede wszystkim miłośników smaków amerykańskich, ale także wegetarian. Jednogarnkowe danie, w którym znajdziemy mnóstwo czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i tofu to posiłek gwarantujący sytość i bogaty w smaki. 

Składniki: 

CHILI CON TOFU: 

  • cebula – 1 szt. 
  • syrop klonowy – 1 łyżka 
  • ocet winny, czerwony – 2 łyżki 
  • seler naciowy – 2 łodygi 
  • czosnek główka – 2 ząbki 
  • pomidory z puszki – 400 g 
  • fasola czerwona z puszki – 255 g 
  • kukurydza konserwowa – 285 g 
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki 
  • papryczka chili czerwona – 1 szt. 
  • olej rzepakowy – 2 łyżki 
  • sól 
  • czekolada gorzka >70% kakao – 18 g 
  • liść laurowy – 3 szt. 
  • oregano suszone – 2 łyżeczki 
  • papryka wędzona mielona – 1 łyżeczka 
  • pieprz czarny – 1 łyżeczka 
  • papryka mielona słodka – 1 łyżeczka 
  • kumin – 0,5 łyżeczki 
  • tofu, wędzone – 180 g 

DODATKOWO: 

  • kolendra świeża – 2 liście 
  • nachos – 120 g 
  • awokado – 0,5 szt. 
  • śmietana kwaśna – 4 łyżki 

Sposób przygotowania: 

Tofu należy najpierw dokładnie odsączyć. Najlepiej użyć ręcznika papierowego. Potem przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Powinno przypominać mielone mięso. Następnie ląduje na patelni. Smażymy przez kilka minut do momentu zarumienienia. Wówczas przekładamy do miski. 

Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, po czym dorzucamy jeszcze posiekany czosnek i papryczkę chili. Po chwili smażenia dodajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy. Smażymy kolejną chwilę. 

Następnie musimy pokroić na mniejsze kawałki seler naciowy. Do składników dodajemy teraz koncentrat pomidorowy i pomidory. Dorzucamy jeszcze liście laurowe, seler i przesmażone tofu. Wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu dusimy danie przez około 25 minut. 

Po tym czasie dodajemy kukurydzę czekoladę i odcedzoną fasolę. Dusimy przez następne 10 minut. 

Teraz kroimy w plasterki awokado, a kolendrę siekamy. Wykładamy na talerze chili i posypujemy kolendrą. Układamy nachos i ozdabiamy śmietaną. 

Powiązane posty