Cukinia to wspaniałe zdrowe warzywo, które przygotowywane może być na wiele rozmaitych sposobów. Można z niego zrobić także wspaniałe przekąski w kształcie kuleczek z dodatkiem sera i cebuli. Sprawdzą się jako przystawka podawana na przyjęciach lub po prostu dodatek do kanapek.
Składniki:
- pół cebuli
- 2 jajka
- 55 g bułki tartej
- 500 g cukinii
- 85 g mąki pszennej
- 1 l oleju
- 1 łyżka oregano
- szczypta pieprzu czarnego
- 3 łyżki natki pietruszki
- 100 g sera feta
- 100 g grana padano
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw w garnku musimy zagotować wodę. Cukinię natomiast będziemy ścierać na tarce z grubymi oczkami. Potem przekładamy na sito, a następnie zanurzamy w gotującej się wodzie na mniej więcej 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i czekamy, aż cukinia lekko przestygnie. Wówczas wyciskamy z niej nadmiar wody.
Na patelni natomiast rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Powinna być posolona. Czekamy, aż się zeszkli i wówczas przekładamy do dużej miski. Dodajemy tam również cukinię, oregano, pietruszkę, pokruszony ser feta oraz starty ser gra napadano. Dodajemy jeszcze jajka i bułkę tartą.
Teraz te wszystkie składniki musimy bardzo dokładnie wymieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt wilgotna, to dodajemy po prostu więcej bułki tartej. Teraz wstawiamy masę do lodówki na mniej więcej godzinę.
Następnie musimy wymieszać mąkę z niedużą ilością soli i pieprzu. Wyjmujemy masę i formujemy kuleczki. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Potem obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Czekamy, aż zmienią kolor na złoty.
Kuleczki odsączamy z tłuszczu i podajemy, póki są ciepłe.