O szarpanej wieprzowinie słyszymy coraz częściej, ponieważ smaki amerykańskie są coraz chętniej witane w naszym kraju. W tym przepisie znajdziemy właśnie tak przygotowane mięso, ale również wspaniałe zakręcone frytki. Poza tym, jak przystało na amerykańskie smaki, nie może zabraknąć sosu o wyraźnym smaku. Tu gwarantuje to połączenie miodu z musztardą.
Składniki:
- 200 g kręconych frytek
- 300 g szarpanej wieprzowiny
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki cebuli prażonej
- 3 korniszony
- Sos musztardowo-miodowy:
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozpoczniemy od przygotowania sosu. Potrzebna będzie nieduża miseczka, w której umieścimy musztardę, miód i ocet. Składniki bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy oliwę, wciąż mieszając do momentu, aż stanie się gładki. Składniki powinny się połączyć. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Do upieczenia frytek potrzebny będzie piekarnik lub beztłuszczowa frytkownica. Pieczemy je w temperaturze 200°C. Mięso przygotowujemy tak, jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu.
Cebulę kroimy drobno w kosteczkę. Korniszony pokroimy natomiast tarki.
Na talerze wykładamy frytki a na nie szarpaną wieprzowinę. Składniki posypujemy awokado, cebulką, prażoną cebulą i korniszonami. Na sam koniec całość polewamy sosem miodowo musztardowym.