W tych bardziej kreatywnych przepisach na kapki można zastosować wszystkie składniki. W tym przepisie wykorzystamy pieczone jajko, szparagi i awokado. W ten sposób na pewno zaskoczysz bliskich oryginalnym, ale jakże pożywnym śniadaniem.
Składniki:
- bułka paryska
- 1 jajko
- 350 g szparagów zielonych
- 1 awokado
- 5 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności musimy oddzielić żółtko od białka. Następnie ubijamy białko na sztywną pianę, po czym przekładamy na blachę, w której należy umieścić papier do pieczenia. Pamiętajmy, aby w białku zrobić wgłębienie. Do niego przełożymy żółtko. W ten sposób przygotowane jajko będziemy piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczemy przez 7 minut do momentu zarumienienia białka.
Teraz będziemy gotować szparagi. Wstawiamy wodę z odrobiną soli. Twardą część szparagów odcinamy i gdy woda zaczyna się gotować, zanurzamy we wrzątku, ale w taki sposób, aby główki wystawały. Gotowanie powinno trwać do 10 minut. Szparagi będą gotowe, gdy będą już wystarczająco miękkie.
Następnie musimy wydobyć miąższ z awokado i przełożyć do miski. Tam rozgniatamy, wykorzystując widelec. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Bierzemy teraz połowę bułki paryskiej i smarujemy awokado. Na górze układamy szparagi. Na pół kroimy pomidorki i umieszczamy na szparagach. Na górę kładziemy jajko. Natychmiast zjadamy kanapkę, nie czekając, aż awokado ściemnieje.