Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka z pieczonymi jajkiem i szparagami 

Kanapka z pieczonymi jajkiem i szparagami 

W tych bardziej kreatywnych przepisach na kapki można zastosować wszystkie składniki. W tym przepisie wykorzystamy pieczone jajko, szparagi i awokado. W ten sposób na pewno zaskoczysz bliskich oryginalnym, ale jakże pożywnym śniadaniem. 

Składniki: 

  • bułka paryska 
  • 1 jajko 
  • 350 g szparagów zielonych 
  • 1 awokado 
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności musimy oddzielić żółtko od białka. Następnie ubijamy białko na sztywną pianę, po czym przekładamy na blachę, w której należy umieścić papier do pieczenia. Pamiętajmy, aby w białku zrobić wgłębienie. Do niego przełożymy żółtko. W ten sposób przygotowane jajko będziemy piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczemy przez 7 minut do momentu zarumienienia białka. 

Teraz będziemy gotować szparagi. Wstawiamy wodę z odrobiną soli. Twardą część szparagów odcinamy i gdy woda zaczyna się gotować, zanurzamy we wrzątku, ale w taki sposób, aby główki wystawały. Gotowanie powinno trwać do 10 minut. Szparagi będą gotowe, gdy będą już wystarczająco miękkie. 

Następnie musimy wydobyć miąższ z awokado i przełożyć do miski. Tam rozgniatamy, wykorzystując widelec. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Bierzemy teraz połowę bułki paryskiej i smarujemy awokado. Na górze układamy szparagi. Na pół kroimy pomidorki i umieszczamy na szparagach. Na górę kładziemy jajko. Natychmiast zjadamy kanapkę, nie czekając, aż awokado ściemnieje. 

Powiązane posty