Przepisy wegańskie jak najbardziej mogą przypaść do gustu wszystkim smakoszom, bez względu na “orientację kuchenną”. Jednym z przykładów jest wegański tort z malinami z kremem, ale nie będzie to byle jaki krem, ponieważ zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. Tort w roślinnym wydaniu to dla wielu osób prawdziwa nowość, a więc dlaczego nie spróbować?
Składniki:
Biszkopt:
- 595 g mąki pszennej
- ocet jabłkowy
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól morska
- 80 g syropu klonowego
- 220 g cukru kokosowego
- 310 ml napoju migdałowego
- 180 ml musu jabłkowego
- 3 łyżki soku z buraka
Krem z kaszy jaglanej:
- 1 cytryna
- 190 g kaszy jaglanej
- 125 g malin
- 30 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek ksylitolu
- 500 ml napoju migdałowego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250 g malin
- świeża mięta
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności napój roślinny należy połączyć z octem jabłkowym. Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 5 minut. Powinien powstać roślinny kefir.
Teraz cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do drugiej dużej miski. W niej mieszamy składniki.
Następnie dodajemy do kefiru roślinnego oliwę z oliwek, mus jabłkowy, syrop klonowy, sok z buraka i barwnik spożywczy. Mieszamy dokładnie ze sobą składniki. W kolejnym kroku dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy do momentu, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą albo masłem tortownicy. Będziemy piekli w 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i odstawiamy, aby ostygł.
W kolejnym kroku surową kaszę musimy uprażyć przez chwilę w rondelku. Powinna się zarumienić i wydawać delikatnie orzechowy zapach. Następnie kaszę zalewamy roślinnym napojem i gotujemy. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem.
Kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodając skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy, wiórki kokosowe i ksylitol. Składniki miksujemy do momentu, aż powstanie jednolity gładki krem. Przekładamy go do miski i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy składniki do momentu połączenia.
Biszkopt pokroimy na 3 blaty. Przekładamy je wystudzonym kremem.
Na górę tortu wyłożymy grubszą warstwę kremu, po czym robimy wgłębienie dla malin. Brzegi kremu natomiast formujemy w wałek. Wypełniamy malinami wgłębienia, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Tort pozostaje udekorować listkami świeżej mięty.