Dobrze znany, czekoladowy tort, który po prostu rozpływa się w ustach. Doskonały na każdą okazję i w dodatku prosty do przygotowania.
Składniki
- Blat biszkoptowy czekoladowy (1 opakowanie)
- Ser mascarpone (400 gramów)
- Śmietana kremówka (400 gramów)
- Cukier puder (3 łyżki)
- Wiśnie w zalewie (1 słoik)
- Czekolada deserowa (1 opakowanie)
- Czekolada mleczna (1 opakowanie)
- Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką (0.5 łyżeczki)
Przygotowanie
Blat biszkoptowy kroimy na 3 cieńsze blaty. Wiśnie odcedzamy z zalewy, a obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do nich płatki chili z wędzoną papryką i dokładnie mieszamy.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serem mascarpone. Teraz nasączamy czekoladowy blat syropem z wiśni i smarujemy przygotowanym przed chwilą kremem. Kładziemy na nim kilka wiśni i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czynność powtarzamy jeszcze 2-krotnie z kolejnymi blatami.
Tak przygotowany tort pokrywamy resztą kremu i czekolady. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby całość dokładnie stężała.