Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort szwarcladzki

Tort szwarcladzki, screen z YouTube

Dobrze znany, czekoladowy tort, który po prostu rozpływa się w ustach. Doskonały na każdą okazję i w dodatku prosty do przygotowania.

Składniki

  • Blat biszkoptowy czekoladowy (1 opakowanie)
  • Ser mascarpone (400 gramów)
  • Śmietana kremówka (400 gramów)
  • Cukier puder (3 łyżki)
  • Wiśnie w zalewie (1 słoik)
  • Czekolada deserowa (1 opakowanie)
  • Czekolada mleczna (1 opakowanie)
  • Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką (0.5 łyżeczki)

Przygotowanie

Blat biszkoptowy kroimy na 3 cieńsze blaty. Wiśnie odcedzamy z zalewy, a obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do nich płatki chili z wędzoną papryką i dokładnie mieszamy.

Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serem mascarpone. Teraz nasączamy czekoladowy blat syropem z wiśni i smarujemy przygotowanym przed chwilą kremem. Kładziemy na nim kilka wiśni i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czynność powtarzamy jeszcze 2-krotnie z kolejnymi blatami.

Tak przygotowany tort pokrywamy resztą kremu i czekolady. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby całość dokładnie stężała.

Powiązane posty