Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Niezastąpiony towarzysz każdego grilla. Poznaj prosty przepis kulinarny na wyborne masło czosnkowe, czyli idealny dodatek do mięs i dań w sezonie grillowym.

Składniki

  • Masło – 200 g
  • Czosnek główka – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki – 0,3 pęczka
  • Świeży koperek – 0,25 pęczka
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Odcinamy górną część czosnku (całego) w taki sposób, żeby odsłonić jego ząbki. Następnie posypujemy go solą, polewamy oliwą i owijamy folią aluminiową. Czosnek kładziemy na rozgrzanym grillu i pieczemy – samodzielnie lub w towarzystwie innych dań z grilla. Czosnek powinien spędzić na gorącym ruszcie ok. 30 minut, a po 15 minutach obracamy go na drugą stronę.

Po tym czasie zdejmujemy czosnek i odwijamy go z folii. Zostawiamy go do przestygnięcia na ok. 10 minut, a następnie przeciskamy przez praskę. Do tej samej miski, do której przecisnęliśmy czosnek, dodajemy masło oraz posiekany koperek i pietruszkę. Całość miksujemy na niskich obrotach. Gotowe!

Powiązane posty