Niezastąpiony towarzysz każdego grilla. Poznaj prosty przepis kulinarny na wyborne masło czosnkowe, czyli idealny dodatek do mięs i dań w sezonie grillowym.
Składniki
- Masło – 200 g
- Czosnek główka – 1 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki – 0,3 pęczka
- Świeży koperek – 0,25 pęczka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Odcinamy górną część czosnku (całego) w taki sposób, żeby odsłonić jego ząbki. Następnie posypujemy go solą, polewamy oliwą i owijamy folią aluminiową. Czosnek kładziemy na rozgrzanym grillu i pieczemy – samodzielnie lub w towarzystwie innych dań z grilla. Czosnek powinien spędzić na gorącym ruszcie ok. 30 minut, a po 15 minutach obracamy go na drugą stronę.
Po tym czasie zdejmujemy czosnek i odwijamy go z folii. Zostawiamy go do przestygnięcia na ok. 10 minut, a następnie przeciskamy przez praskę. Do tej samej miski, do której przecisnęliśmy czosnek, dodajemy masło oraz posiekany koperek i pietruszkę. Całość miksujemy na niskich obrotach. Gotowe!