Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest wdzięcznym do przygotowania dodatkiem do pieczywa. Znakomicie pasuje do każdego rodzaju chleba czy bułki. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a w lodówce można przechowywać ją przez kilka dni pod przykryciem. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, na kolację, a także jako przegryzka w ciągu dnia.

Składniki:
– Jajko (3 sztuki)
– Majonez (25 g)
– Jogurt naturalny (25 ml)
– Szczypiorek (10 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Do niewielkiego garnka nalewamy wody, wkładamy do niej jajka, a następnie włączamy palnik. Od momentu zawrzenia wody, jajka gotujemy na twardo przez dokładnie 8 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z garnka. Ugotowane jajka przez chwilę studzimy, a następnie obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem. Można również zetrzeć je na tarce z małymi oczkami.
W kolejnym kroku myjemy szczypiorek, osuszamy go i drobno kroimy. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i jogurt naturalny, a całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Pasta jajeczna jest gotowa do podania ze świeżym pieczywem.

Powiązane posty