Pasta jajeczna jest wdzięcznym do przygotowania dodatkiem do pieczywa. Znakomicie pasuje do każdego rodzaju chleba czy bułki. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a w lodówce można przechowywać ją przez kilka dni pod przykryciem. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, na kolację, a także jako przegryzka w ciągu dnia.
Składniki:
– Jajko (3 sztuki)
– Majonez (25 g)
– Jogurt naturalny (25 ml)
– Szczypiorek (10 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnka nalewamy wody, wkładamy do niej jajka, a następnie włączamy palnik. Od momentu zawrzenia wody, jajka gotujemy na twardo przez dokładnie 8 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z garnka. Ugotowane jajka przez chwilę studzimy, a następnie obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem. Można również zetrzeć je na tarce z małymi oczkami.
W kolejnym kroku myjemy szczypiorek, osuszamy go i drobno kroimy. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i jogurt naturalny, a całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Pasta jajeczna jest gotowa do podania ze świeżym pieczywem.