Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Penne alla vodka

Penne alla vodka

Penne, czyli tradycyjny włoski makaron z Toskanii, który jest prosty i szybki do przygotowania. Charakteryzuje się wyjątkowym sosem pomidorowym, który jest lekko pikantny dzięki płatkom chili, a jednocześnie kremowy dzięki śmietance. Dodatek wódki nadaje mu oryginalny smak, a parmezan i bazylia doskonale go uzupełniają.

Składniki

  • Makaron penne lub kolanka – 350 g
  • Oliwa extra vergine – 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy (passata) – 1,5 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Płatki chili – 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30% – 150 ml
  • Wódka – 60 ml
  • Tarty parmezan – 4 łyżki + do podania
  • Świeża bazylia (lub natka pietruszki)

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 2 łyżki soli morskiej, wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W oddzielnym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez około 3-4 minuty.

Dodajemy płatki chili i śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2-3 minuty.

Kiedy makaron jest już prawie ugotowany, wlewamy wódkę do sosu i zwiększamy nieco ogień pod patelnią. Odcedzamy makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Wmieszamy makaron w sos pomidorowy, dodajemy tarty parmezan oraz, w razie potrzeby, trochę wody z makaronu, aby rozrzedzić sos. Wszystko mieszamy i chwilę podgrzewamy na patelni.

Podajemy na talerzach, posypując bazylią oraz dodatkowym parmezanem.

Powiązane posty