Penne, czyli tradycyjny włoski makaron z Toskanii, który jest prosty i szybki do przygotowania. Charakteryzuje się wyjątkowym sosem pomidorowym, który jest lekko pikantny dzięki płatkom chili, a jednocześnie kremowy dzięki śmietance. Dodatek wódki nadaje mu oryginalny smak, a parmezan i bazylia doskonale go uzupełniają.
Składniki
- Makaron penne lub kolanka – 350 g
- Oliwa extra vergine – 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Przecier pomidorowy (passata) – 1,5 szklanki
- Koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżeczka
- Sól i pieprz
- Płatki chili – 1 łyżeczka
- Śmietanka 30% – 150 ml
- Wódka – 60 ml
- Tarty parmezan – 4 łyżki + do podania
- Świeża bazylia (lub natka pietruszki)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 2 łyżki soli morskiej, wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W oddzielnym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez około 3-4 minuty.
Dodajemy płatki chili i śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2-3 minuty.
Kiedy makaron jest już prawie ugotowany, wlewamy wódkę do sosu i zwiększamy nieco ogień pod patelnią. Odcedzamy makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Wmieszamy makaron w sos pomidorowy, dodajemy tarty parmezan oraz, w razie potrzeby, trochę wody z makaronu, aby rozrzedzić sos. Wszystko mieszamy i chwilę podgrzewamy na patelni.
Podajemy na talerzach, posypując bazylią oraz dodatkowym parmezanem.