Steki wołowe smażone z czerwonym winem to niezawodny przepis z francuskiej kuchni. Przygotuj wyborny i niezwykle elegancki obiad, który zachwyci wszystkich smakoszy.
Składniki
- Polędwica wołowa – 500 g
- Olej roślinny – 2-3 łyżki
- Cebula – 1/2 szt.
- Musztarda miodowa – 1 i 1/2 łyżki (lub 1 łyżka zwykłej + 1/2 łyżeczki miodu)
- Czerwone wytrawne wino – 60 ml
- Masło – 1 i 1/2 łyżki
- Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
Pieczone bataty
- Bataty – 800 g
- Płatki chili lub chili w proszku – szczypta
- Rozmaryn (gałązka) lub suszony – 2 łyżeczki
- Oliwa extra – 2 łyżki
Szpinak ze śmietanką
- Masło – 1 łyżka
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Szpinak – 250 g
- Śmietanka 30% – 80 ml
Przygotowanie
Mięso porcjujemy na 4 steki, każdy o grubości ok. 2 cm. Bataty obieramy i kroimy w plasterki 1 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy je solą, pieprzem i chili. Ich wierzch smarujemy oliwą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C.
W tym czasie na patelni podgrzewamy masło ze startym czosnkiem. Po chwili dodajemy szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy całość ok. 2 minut. Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietankę, mieszamy i smażymy wszystko przez 30 s, a następnie zdejmujemy z ognia.
Teraz przechodzimy do przygotowania steków. Na średnim ogniu rozgrzewamy grubą patelnię (najlepiej żeliwną). Steki układamy na mocno rozgrzanej oliwie. Doprawiamy je solą. Smażymy mięso przez ok. 2 minuty. Posypujemy je posiekaną w kostkę cebulą i smarujemy musztardą. Układamy na stekach kawałki masła i odwracamy mięso na drugą stronę. Smażymy przez 1 minutę, dolewamy wino i gotujemy. Od momentu zagotowania się wina trzymamy mięso jeszcze przez 1 minutę na patelni. Posypujemy pietruszką i pieprzem. Gotowe!
Teraz wystarczy przełożyć steki wołowe, szpinak i bataty na talerz i zaserwować pyszny obiad do stołu.