Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Zupa pieczarkowa to przepis, który każdy Polak powinien znać. To pyszny i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • oliwa – 1 łyżka
  • włoszczyzna (marchewka, kawałek pora, pietruszka) – obrana
  • ziemniaki – 400 g
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • rozmaryn (opcjonalnie) – 1 gałązka
  • bulion – 1,5 litra
  • filet kurczaka – 200 g
  • pieczarki – 200 g
  • serek topiony (śmietankowy) – 100 g
  • natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
  • śmietanka 18% lub 12% – 125 ml
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W większym garnku na maśle i oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy opłukanego i pokrojonego w półplasterki pora i chwilę razem podsmażamy.
  2. Dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając co chwilę, smażymy przez około 5 minut.
  3. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Znów podsmażamy przez około 5 minut. Jeśli używamy rozmarynu, dodajemy listki z gałązki.
  4. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Filet kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
  5. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy rozdrobniony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.
  6. Odstawiamy zupę z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Podajemy z pieczywem, można posypać szczypiorkiem.

Powiązane posty