Prosty chiński przepis na wyborny obiad. Przygotuj stir-fry i zanurz się w orientalnych smakach Dalekiego Wschodu.
Składniki:
- mieszane warzywa cienko posiekane – 200 g *
- mielone mięso kurczaka – 300 g
- makaron ryżowy lub sojowy – 150 g
- olej roślinny – 3 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- sos ostrygowy – 2 łyżki
- sos sriracha – 1 łyżka
*Przykładowe warzywa: marchewka, papryka, cukinia, kapusta, groszek cukrowy, brokuł, cebula.
Przygotowanie:
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać wodą na sitku.
- W woku na łyżce oleju obsmażyć mielone mięso, dodać połowę sosu sojowego i ostrygowego, wymieszać, zagotować, następnie wyjąć na talerz.
- Do tego samego woka wrzucić warzywa z łyżką oleju. Mieszzać i smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne, przez około 3-4 minuty. Na koniec skropić resztą sosu sojowego i ostrygowego. Zdjąć na talerz.
- Do woka dać pozostałą łyżkę oleju i wrzucić makaron, podsmażać mieszając przez około 2 minuty.
- Włożyć z powrotem mięso i warzywa, mieszając podgrzać. Na koniec wymieszać z sosem sriracha.