Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Stir-fry z mielonym mięsem drobiowym

Stir-fry z mielonym mięsem drobiowym

Prosty chiński przepis na wyborny obiad. Przygotuj stir-fry i zanurz się w orientalnych smakach Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • mieszane warzywa cienko posiekane – 200 g *
  • mielone mięso kurczaka – 300 g
  • makaron ryżowy lub sojowy – 150 g
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos ostrygowy – 2 łyżki
  • sos sriracha – 1 łyżka

*Przykładowe warzywa: marchewka, papryka, cukinia, kapusta, groszek cukrowy, brokuł, cebula.

Przygotowanie:

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać wodą na sitku.
  2. W woku na łyżce oleju obsmażyć mielone mięso, dodać połowę sosu sojowego i ostrygowego, wymieszać, zagotować, następnie wyjąć na talerz.
  3. Do tego samego woka wrzucić warzywa z łyżką oleju. Mieszzać i smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne, przez około 3-4 minuty. Na koniec skropić resztą sosu sojowego i ostrygowego. Zdjąć na talerz.
  4. Do woka dać pozostałą łyżkę oleju i wrzucić makaron, podsmażać mieszając przez około 2 minuty.
  5. Włożyć z powrotem mięso i warzywa, mieszając podgrzać. Na koniec wymieszać z sosem sriracha.

Powiązane posty