Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane filety z kurczaka po meksykańsku

Grillowane filety z kurczaka po meksykańsku

Z salsą pomidorową z awokado oraz z ryżem i czerwoną fasolą. Idealne danie na grilla. Grillowane filety z kurczaka w stylu meksykańskim to danie, którego trzeba spróbować.

Składniki

Filety z kurczaka

  • Filety z kurczaka – 500 g

Marynata

  • Mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Suszone oregano – 1/2 łyżeczki
  • Tymianek – 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony – 1/2 łyżeczki
  • Sok i skórka z limonki – z 1/2 limonki
  • Olej – 2 łyżki

Do podania

  • Ryż – 100 g

Smażona czerwona fasola

  • Olej roślinny – 1/2 łyżki
  • Czerwona cebula – 1/2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • Mielony kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • Czerwona fasola (puszka 400 g) – 1 puszka

Salsa z pomidora i awokado

  • Awokado – 1 sztuka
  • Duży pomidor – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1/2 sztuki
  • Zielona papryczka chili (może być czerwona) – kawałek
  • Liście świeżej kolendry
  • Sok z limonki – 1 łyżka
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Filety z kurczaka

Myjemy filety z kurczaka, osuszamy i oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy na mniejsze filety, rozbijamy na cieńsze plastry. Doprawiamy solą, a następnie nacieramy mieszanką przypraw, skrapiamy sokiem i nacieramy skórką z limonki, obtaczamy w oleju. Odstawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut (można zostawić na całą noc w lodówce). Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy bez ruszania przez około 3 minuty, aż mięso wysmaży się do połowy. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 2,5 minuty. Zdejmujemy z patelni.

Smażona czerwona fasola

Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i kmin rzymski, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy przez około 2 minuty. Możemy wymieszać z ugotowanym ryżem lub podawać oddzielnie.

Salsa z pomidora i awokado

Obieramy awokado i kroimy w kostkę. Sparzamy pomidora wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę i chili, a następnie mieszamy wszystkie składniki salsy w większej salaterce. Doprawiamy solą do smaku.

Powiązane posty