Biała kiełbasa z dużą ilością cebuli jest wybornym obiadem, choć może być serwowana również na kolację. Sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a także z pysznym świeżym pieczywem. Biała kiełbasa jest prosta w przygotowaniu, a najdłużej (ok. 40 minut) zajmuje jej pieczenie.
Składniki:
– Biała kiełbasa surowa (800 g)
– Cebula (4 sztuki)
– Musztarda francuska (15 g)
– Smalec (40 g)
– Majeranek (1 łyżeczka)
– Słodka papryka w proszku (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Ostra papryka (szczypta)
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy niemal cały smalec, a po jego rozgrzaniu przekładamy na tłuszcz całą cebulę. Ustawiamy na średni ogień i smażymy przez około 20 minut. Całość co jakiś czas mieszamy. Kiedy cebula się zarumieni, wsypujemy do niej wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy zawartość patelni. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego całą cebulę.
W następnym kroku przechodzimy do przygotowania kiełbasy. Najpierw nastawiamy piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 185 oC. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy resztkę smalcu. W tym czasie nakłuwamy wszystkie kawałki kiełbasy z pomocą noża (można również naciąć), a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię. Mięso podsmażamy z obu stron do delikatnego przyrumienienia (ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie kiełbasę wykładamy do żaroodpornego naczynia w taki sposób, aby cebula ją przykryła. Na całości równomiernie rozkładamy musztardę francuską. Na koniec wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie biała kiełbasa z cebulą jest gotowa do podania.