Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety z kani

Kotlety z kani

Kotlety z kani są wybornym wegetariańskim daniem, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie grzybowym. Rozłożyste kapelusze grzybów potrafią zająć całą patelnię, a ich smak jest zachwycający. Kotlety z kani można z łatwością przygotować w zaledwie 10 minut. Jeśli sami zbieramy grzyby, to musimy mieć absolutną pewność, że są to kanie, a nie muchomory sromotnikowe.

Składniki:
– Kania (4 sztuki)
– Bułka tarta (150 g)
– Jajka (3 sztuki)
– Tymianek (2 gałązki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
Najpierw odrywamy pieńki grzybów, a następnie na sucho czyścimy kapelusze. Możemy użyć do tego szczoteczki. Następnie odkładamy je na bok. Do osobnej miski wbijamy jajka, po czym dokładnie je roztrzepujemy. Najlepiej, jeśli użyjemy do tego ręcznej trzepaczki. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy ją z solą, tymiankiem i pieprzem.
Kapelusze kani panierujemy w tradycyjny sposób. Moczymy je w roztrzepanych jajkach, a później dokładnie obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem przypraw. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i na gorący tłuszcz układamy kapelusze. Przeważnie, szczególnie w przypadku większych grzybów, trzeba smażyć je pojedynczo. Każdy kapelusz smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy przybierze przyjemny złocisty kolor. Tak przygotowane kotlety z kani znakomicie pasują frytki oraz kopytka. Tak przygotowany obiad można podawać przy każdej okazji.

Powiązane posty