Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Surówka marchewkowo-jabłkowa

Surówka z marchewki i jabłka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka jest znakomitym i pełnym witamin dodatkiem do każdego obiadu. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a wszystkie składniki są dostępne w niemal każdym markecie czy sklepie osiedlowym.

Składniki:
– Jabłko (1 sztuka)
– Marchewka (2 sztuki)
– Por (1 sztuka)
– Jogurt naturalny (150 ml)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Pora dokładnie płuczemy, delikatnie osuszamy, a następnie dokładnie szatkujemy i przesypujemy do salaterki. Następnie myjemy marchewki i jabłko. Obieramy je ze skórek i ścieramy na tarce (wybieramy w tym celu duże oczka). Tak przygotowane przesypujemy do salaterki z porem.
Na koniec dolewamy do miski jogurt naturalny. Całość przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tym sposobem wyjątkowo prosta surówka z marchewki i jabłka jest gotowa do podania. Delikatny dodatek do obiadów najlepiej jednak smakuje, gdy odstoi w salaterce kilkanaście minut. W tym czasie składniki lepiej przesiąkną swoim zapachem i smakiem.

Powiązane posty