Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Banany w cieście

banany w cieście, screen z YouTube

Chcesz zaskoczyć domowników albo przygotować naprawdę wyjątkową przekąskę na zbliżającą się imprezę? Z pomocą przychodzą banany na ciepło w cieście! Ten niezwykle prosty przepis zachwyci każdego.

Składniki

  • Banan (3 sztuki)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Mąka pszenna (120 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Kakao (50 g)
  • Mleko (250 ml)
  • Olej (2 łyżki)

Przygotowanie

Każdego banana obieramy ze skórki i kroimy na 4 równe części (lub 3, jeśli owoc jest mniejszy). Następnie przygotowujemy ciasto, czyli miksujemy ze sobą jajko, mąkę i mleko. Teraz w garnku rozgrzewamy olej do temperatury smażenia.

Następnie banany zanurzamy dokładnie w przygotowanym cieście i od razu wkładamy je do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu, gdy przybiorą złocistą barwę. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar oleju. Na koniec przekładamy je na talerz i posypujemy kakao oraz cukrem pudrem. Tym sposobem otrzymujemy wyborną przekąskę na ciepło, która jest chrupiąca na zewnątrz i zniewalająco miękka w środku.

Powiązane posty