Tradycyjne placki ziemniaczane prosto z beskidzkiej kuchni. Prosty przepis na wyborne regionalne danie, które urzeka swoim aromatem i gwarantuje niezwykłe bogactwo smaków.
Składniki
- Jogurt naturalny (80 g)
- Kapusta biała (160 g)
- Natka pietruszki (10 g)
- Świeży koperek (25 g)
- Lubczyk świeży (6 g)
- Ziemniaki (1 kg)
- Cebula (2 sztuki)
- Czosnek (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC. Następnie obieramy ziemniaki i ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Tak powstałą masę ziemniaczaną odciskamy z wody do miski, którą odstawiamy na chwilę na bok (w tym czasie skrobia opadnie na dno). Wodę delikatnie odlewamy, żeby w misce pozostało jak najwięcej skrobi. Zbieramy ją i dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Teraz na tarce (również na małych oczkach) ścieramy obraną cebulę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy je, wraz z posiekanym koperkiem, do ziemniaków i ponownie mieszamy.
Przechodzimy do przygotowania blachy do pieczenia. W tym celu smarujemy ją oliwą z oliwek (po całej powierzchni). Układamy na niej pojedyncze liście kapusty, na które obficie nakładamy masę ziemniaczaną (na środek każdego liścia). Nakrywamy je kolejnymi liśćmi kapusty. Nie ma potrzeby dociskania ich, ponieważ podczas pieczenia same się skurczą i zamkną w sobie masę ziemniaczaną.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upływie ok. 20 minut można odwrócić poleśniki na drugą stronę, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron – nie jest to jednak konieczne. Tak przygotowane poleśniki beskidzkie podajemy z porcją jogurtu naturalnego, a ich wierzch posypujemy drobno posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.