Wśród dań sushi California Maki zajmuje specjalne miejsce. W końcu przepis powstał poza Krajem Kwitnącej Wiśni, ale jednocześnie zdobył sobie uznanie wśród smakoszy na całym świecie. Nic dziwnego, bo efekt smakowy mamy tu rzeczywiście niesamowity.
Składniki:
- 250 g Ryżu do sushi
- 4 Liście Nori alg morskich
- ½ łyżeczki Sezamu czarnego
- ½ łyżeczki Sezamu białego
- 4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon
- 8 paluszków surimi
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w paski
- Kilka liści sałaty karbowanej
- Kilka gałązek szczypioru
Do podania:
- Pasta wasabi
- Sos sojowy do sushi
- Młody imbir do sushi różowy lub biały
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy ugotować ryż, a więc postępujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Potrzebować będziemy jednak jeszcze sosu do ryżu, który się wykorzystuje, jeżeli przygotowujemy danie sushi.
Zawijamy w folię spożywczą matę bambusową. Nori układamy na macie, ale pamiętajmy, że błyszczącą stroną do dołu. Na górze rozkładamy ryż, zostawiając mniej więcej 2 cm wolnej przestrzeni z jednej strony.
Na wierzch sypiemy biały i czarny sezam, a potem odwracamy na drugą stronę w taki sposób, aby ryż dotykał maty. Liście nori mają być na wierzchu.
Teraz na liście układamy sałatę, awokado, szczypior, surimi i diakona. Wolną 2 cm przestrzeń, którą wcześniej zostawiliśmy, lekko zwilżamy wodą. Zwijamy całość w rolkę.
Kroimy sushi na 6 kawałków i podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.