Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smakowite warzywne curry 

danie curry na talerzu

Znudziły wam się popularne dania? A może szukacie czegoś przygotowanego tylko na bazie warzyw? Warzywne curry z cukinią może być strzałem w dziesiątkę. To może być dodatek do mięsnych dań, ale nawet skonsumowane samo będzie potrawą sycącą. 

Składniki: 

  • marchewka 
  • ziemniaki 
  • cukinia 
  • bakłażan 
  • cebula 
  • zielona papryczka chili 
  • mleko kokosowe 
  • mielony kmin rzymski 
  • kurkuma 
  • limonka 

Sposób przygotowania: 

Na starcie musimy obrać marchewkę i pokroić ją w słupki. Ziemniaka natomiast, również obranego kroimy w kostkę. Z kolei cukinia powinna przyjąć postać półplasterków. Bakłażan także krojony jest w kostkę. 

Cebula i papryczki należy posiekać. Oczywiście z papryczek należy wcześniej cofnąć nasiona. Wkładamy je do blendera, dodając 1/3 puszki mleka kokosowego. Ląduje tam również kmin rzymski i mielona kurkuma. Całość miksujemy na pastę. 

Natomiast świeża kurkuma obrana i starta na drobnej tarce umieszczana jest w szerokim dużym garnku. Podgrzewamy ją przez 30 sekund, a potem dodajemy wszystkie warzywa i pozostałe mleko kokosowe. Taką mieszankę gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania. Wówczas gotujemy jeszcze 15 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszamy zawartość. 

Po upływie tego czasu wlewamy zmiksowaną wcześniej pastę i wszystko mieszamy. Takie danie gotujemy jeszcze mniej więcej 5 minut. Na sam koniec doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy jeszcze sok z jednej limonki i gotowe.

Powiązane posty