Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z awokado 

sałatka na talerzu

Awokado to warzywo niezwykle zdrowe i pożywne, choć niestety wciąż jeszcze pomijane w Polsce. Tymczasem dodane do sałatki razem z wędzoną rybą, rukolą i sosem chrzanowym będzie smakować wspaniale i dosyć dobrze napełni żołądek. 

Składniki: 

  • awokado 
  • rukola 
  • czerwona cebula 
  • makrela wędzona 
  • oliwa z oliwek 
  • sok z cytryny 
  • sól 
  • koperek 
  • sos chrzanowy 

Sposób przygotowania: 

Wyciśnij z połówki cytryny sok. Rozpuść w nim sól, a następnie dodaj oliwę i wszystko wymieszaj. Awokado powinno być pokrojone w plastry. Ważne, aby skropić je sokiem z cytryny, ponieważ wtedy nie będzie ciemnieć i złamiemy trochę mdły smak. Jeżeli natomiast nie przepadamy za makrelą, można ją zamienić na wędzonego pstrąga.

Na garści rukoli w misce lub głębokim talerzu kładziemy plastry awokado oraz wędzonej ryby. Dodajemy piórka czerwonej cebuli, a całość polewamy odrobiną winegretu. Kawałki ryby natomiast polejemy sosem chrzanowym. 

Taką sałatkę na koniec przyprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i dekorujemy koperkiem. Zamiast niego można też dodać szczypiorku.

Powiązane posty