Znakomity dorsz, w którym szybko się rozsmakujesz. Prosty przepis na wyborną rybę, mogącą być przystawką, śniadaniem lub kolacją.
Składniki
- Filet z dorsza – 500 gramów
- Oliwa z oliwek – 100 mililitrów
- Masło – 20 gramów
- Pory (tylko białe części) – 2 sztuki
- Cytryna – 1 sztuka
- Śmietana 18% – 100 mililitrów
- Koperek – 1 pęczek
- Czosnek ząbek – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
- Czarny pieprz mielony – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Siekamy koperek, a pora kroimy w pół plastry. Czosnek siekamy, a z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Filety dokładnie myjemy i upewniamy się, że nie ma w nich żadnych ości. Teraz kroimy je w porcje po ok. 100 g. Następnie w osobnej misce łączymy oliwę pieprz cytrynowy, skórkę z cytryny, sól i część koperku. W tak przygotowanej marynacie zamaczamy filety z ryby.
Na patelni podgrzewamy masło, na której podsmażamy rybę z każdej strony, a następnie odkładamy ją na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pora delikatnie posypanego mąką. Dolewamy do niego śmietanę i sok z cytryny, a także dodajemy czosnek. Ponownie przekładamy rybę na patelnię z porem. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryba będzie gotowa, a sos zgęstnieje.
Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i podajemy na sosie z pora.