Duszone grzyby leśne są aromatycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, zapiekanek, a nawet zwyczajnych tostów. Przygotowanie potrawy trwa około godziny, choć nie jest skomplikowane ani trudne. Ten czas związany jest głównie z procesem duszenia, dzięki któremu sos będzie znacznie bardziej wyrazisty. Duszone grzyby leśne można podawać zaraz po przygotowaniu lub zamknąć w słoikach i podawać zimą w okresie świątecznym.
Składniki:
– Leśne grzyby (400 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Bulion warzywny (500 ml)
– Masło (30 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Najpierw zawsze musimy upewnić się, że grzyby są jadalne i nie doszło do żadnej pomyłki. W razie wątpliwości warto skontaktować się ze stacją sanepidu, które nieodpłatnie je zidentyfikuje. Grzyby będą najlepiej smakować, jeśli sami je zbierzemy.
Grzyby dokładnie czyścimy na sucho i odcinamy gorzej wyglądające fragmenty kapeluszu (na przykład, jeśli są lekko sczerniałe). Większe owocniki kroimy na pół lub na ćwiartki. Staramy się, żeby wszystkie kawałki grzybów były ostatecznie podobnej wielkości. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją na cienkie plasterki, a czosnek przepuszczamy przez praskę do czosnku.
Kiedy to wszystko przygotujemy, przychodzi pora na usmażenie grzybów. Układamy je na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażymy przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy je do osobnego garnka lub miski. Na tej samej patelni smażymy również cebulę do momentu jej zeszklenia oraz dodajemy czosnek. Grzyby ponownie przekładamy na patelnię i całość zalewamy gorącym bulionem. Do wywaru dosypujemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 minut na małym ogniu. Musimy pamiętać o tym, żeby często mieszać grzyby, co uchroni je od przypalenia i przywarcia do patelni. Po tym czasie duszone grzyby leśne są gotowe do podania.