Dżemy to idealny dodatek do naleśników albo placków. Wspaniale też smakują, gdy posmarujemy nimi chleb lub bułkę. Nie zawsze jednak słyszymy o dżemach zrobionych z kwiatów. Są jednak równie smaczne jak te z truskawek lub wiśni. Dżem z magnolii po prostu Cię zachwyci.
Składniki:
- płatki z 30 kwiatów magnolii,
- 300 g cukru,
- sok z 2 cytryn,
- 1 łyżka pektyny do dżemów.
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzemy się za zbieranie płatków magnolii, zwróćmy uwagę, w jakim miejscu ona rośnie. Najważniejsze, aby było to naczynie czyste, czyli położone w dużej odległości od dróg i zanieczyszczeń miejskich.
Po zebraniu płatków należy je dokładnie umyć. Można też jak najbardziej zbierać te kwiaty, które spadły, ale sprawdźmy, czy są jeszcze świeże.
Następnie płatki mieszamy w misce razem z cukrem, sokiem z cytryn i pektyną.
Teraz wszystko blendujemy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przekładamy ją do garnka i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać, ponieważ w ten sposób zapobiegniemy przypaleniu.
Po tym czasie gorący dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach i szczelnie zamykamy.