Każda spiżarnia z prawdziwego zdarzenia kryć musi w swoich zakamarkach kolekcję dżemów. Najczęściej można tam znaleźć te zrobione z wiśni, truskawek lub porzeczek. Tymczasem jednym z najsmaczniejszych dżemów jest zrobiony z mandarynek. Jeżeli mamy akurat ich nadmiar, warto przygotować taki dodatek do świeżego pieczywa.
Składniki:
- 500 g mandarynek
- 250 g cukru białego (może być w trzcinowy)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności mandarynki myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Pamiętajmy, aby usunąć pestki, które zawsze są podczas jedzenia niemiłą niespodzianką.
tak przygotowane owoce przekładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, mieszamy i rozgniatamy praską. To konieczne, aby mandarynki puściły sok.
Następnie wsypujemy cynamon i dodajmy sok z cytryny. Teraz całość trzeba gotować na średnim ogniu. Gdy już dojdzie do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać wszystkie składniki. Potem rondelek zestawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
Teraz ponownie musimy zagotować zawartość i znów odstawić do stygnięcia. To bardzo ważne, aby czynność tę powtórzyć jeszcze 2 razy.
Gdy dżem ostygnie, napełniamy nim czyste i suche słoiczki. Należy je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Pyszny i piękny dżem mandarynkowy będzie idealnie pasować jako dodatek do pieczywa, choć można go również dodać do naleśników, placków albo owsianki.