Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dżem mandarynkowy 

dżem na stole z owocami

Każda spiżarnia z prawdziwego zdarzenia kryć musi w swoich zakamarkach kolekcję dżemów. Najczęściej można tam znaleźć te zrobione z wiśni, truskawek lub porzeczek. Tymczasem jednym z najsmaczniejszych dżemów jest zrobiony z mandarynek. Jeżeli mamy akurat ich nadmiar, warto przygotować taki dodatek do świeżego pieczywa. 

Składniki: 

  • 500 g mandarynek 
  • 250 g cukru białego (może być w trzcinowy) 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności mandarynki myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Pamiętajmy, aby usunąć pestki, które zawsze są podczas jedzenia niemiłą niespodzianką. 

tak przygotowane owoce przekładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, mieszamy i rozgniatamy praską. To konieczne, aby mandarynki puściły sok. 

Następnie wsypujemy cynamon i dodajmy sok z cytryny. Teraz całość trzeba gotować na średnim ogniu. Gdy już dojdzie do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać wszystkie składniki. Potem rondelek zestawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie. 

Teraz ponownie musimy zagotować zawartość i znów odstawić do stygnięcia. To bardzo ważne, aby czynność tę powtórzyć jeszcze 2 razy. 

Gdy dżem ostygnie, napełniamy nim czyste i suche słoiczki. Należy je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. 

Pyszny i piękny dżem mandarynkowy będzie idealnie pasować jako dodatek do pieczywa, choć można go również dodać do naleśników, placków albo owsianki. 

Powiązane posty