To potrawa, która już do tego stopnia zadomowiła się na terenie Europy, że podawana jest nawet jako farsz do kebabu. Bliskowschodnie danie jest bardzo syte, a jednocześnie bogate w witaminy.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- olej rzepakowy do smażenia
- sos sałatkowy włoski
- woda gazowana
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- kawałek pora
- pęczek szczypiorku
- jedno cytryna
- 2 ostre papryki
- 100 g ziaren sezamu
- natka kolendry
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę musimy przygotować dzień wcześniej. Należy ją namoczyć w wodzie i tak zostawić na noc.
Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i umieszczały w kielichu miksera. Dorzucamy także natkę pietruszki, kolendrę, pokrojoną cebulę, czosnek, szczypior i chili. Zalewamy to wszystko wodą gazowaną i bardzo dokładnie miksujemy.
Następnie doprawiamy sosem sałatkowym. Teraz dodajemy mąkę. Robimy to po to, aby ciasto było nieco zagęszczone.
Teraz z ciasta musimy uformować małe kulki. Jeżeli będą gotowe, spłaszczamy je i panierujemy w sezamie. Następnie kotlety umieszczamy na patelni z dużą ilością tłuszczu. Powinny się smażyć w średniej temperaturze. Będą gotowe, gdy ich kolory zmieni się na złoty.
Po usmażeniu kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.