Węgierski gulasz to świetna propozycja kulinarna, jeżeli mamy pustkę w głowie i nie wiemy, co zrobić na obiad. Można go oczywiście także konsumować o dowolnej porze dnia z kromką chleba. Szybko napełni nam żołądki.
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- olej rzepakowy
- papryka słodka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawa do mięs
- pieprz czarny mielony
- koncentrat pomidorowy
- majeranek
- kminek
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w kostkę i dodajemy przyprawę do mięsa. Dorzucamy paprykę, cebulę, marchewkę i ziemniaki. Wszystkie te warzywa powinny być pokrojone w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i w nim właśnie będziemy smażyć mięso. Gdy będzie podsmażone, odkładamy je na bok. Teraz w tym samym garnku będziemy podsmażać warzywa. Następnie znów dodajemy mięso.
W tym momencie dodajemy także majeranek, paprykę, kminek oraz pieprz. Przez chwilę musimy podsmażyć wszystkie składniki. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć kolejną minutę.
Potem przychodzi kolej na liście laurowe, ziele angielskie i mniej więcej 600 ml wody. Gdy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie.