Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gulasz po węgiersku 

gulasz w talerzu

Węgierski gulasz to świetna propozycja kulinarna, jeżeli mamy pustkę w głowie i nie wiemy, co zrobić na obiad. Można go oczywiście także konsumować o dowolnej porze dnia z kromką chleba. Szybko napełni nam żołądki. 

Składniki: 

  • 600 g mięsa wołowego 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 papryki zielone 
  • 2 cebule 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • olej rzepakowy 
  • papryka słodka 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • przyprawa do mięs 
  • pieprz czarny mielony 
  • koncentrat pomidorowy 
  • majeranek 
  • kminek 

Sposób przygotowania: 

Wołowinę kroimy w kostkę i dodajemy przyprawę do mięsa. Dorzucamy paprykę, cebulę, marchewkę i ziemniaki. Wszystkie te warzywa powinny być pokrojone w kostkę. 

W garnku rozgrzewamy olej i w nim właśnie będziemy smażyć mięso. Gdy będzie podsmażone, odkładamy je na bok. Teraz w tym samym garnku będziemy podsmażać warzywa. Następnie znów dodajemy mięso. 

W tym momencie dodajemy także majeranek, paprykę, kminek oraz pieprz. Przez chwilę musimy podsmażyć wszystkie składniki. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć kolejną minutę. 

Potem przychodzi kolej na liście laurowe, ziele angielskie i mniej więcej 600 ml wody. Gdy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. 

Powiązane posty