Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fasola z ryżem z patelni 

fasola z ryżem

Nie zawsze mamy czas na to, aby pichcić w kuchni. A obiad jednak trzeba przecież zjeść codziennie. Wszystkim tym, którzy nieustannie się gdzieś spieszą, ten przepis powinien więc przypaść do gustu. Wystarczy trochę ryżu i fasoli. 

Składniki: 

  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej 
  • 1 czerwona cebula 
  • 250 g ugotowanego ryżu basmati 
  • 50 g parmezanu 
  • awokado

Mielony czosnek, papryka w proszku, tymianek, rozmaryn, bazylia lub gotowy zestaw ziół z torebki 

Sposób przygotowania: 

Najpierw bierzemy wszystkie przyprawy i zioła – dodajemy je do 300 ml wody. Można też wykorzystać gotowy zestaw ziół, który znajdziemy w każdym sklepie. Najważniejsze, aby całość bardzo dokładnie wymieszać. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ale dużej – muszą się zmieścić wszystkie składniki. Następnie dodajemy ugotowany ryż i smażymy całość jeszcze przez 2 – 3 minuty. 

Wlewamy teraz rozpuszczone w wodzie przyprawy i dodajemy fasolkę. Następnie gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Ryż powinien się zrobić kremowy. 

Na sam koniec na wierzch wystarczy zetrzeć parmezan, a świetnie będzie całość smakować z awokado.

Powiązane posty