Nie zawsze mamy czas na to, aby pichcić w kuchni. A obiad jednak trzeba przecież zjeść codziennie. Wszystkim tym, którzy nieustannie się gdzieś spieszą, ten przepis powinien więc przypaść do gustu. Wystarczy trochę ryżu i fasoli.
Składniki:
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona cebula
- 250 g ugotowanego ryżu basmati
- 50 g parmezanu
- awokado
Mielony czosnek, papryka w proszku, tymianek, rozmaryn, bazylia lub gotowy zestaw ziół z torebki
Sposób przygotowania:
Najpierw bierzemy wszystkie przyprawy i zioła – dodajemy je do 300 ml wody. Można też wykorzystać gotowy zestaw ziół, który znajdziemy w każdym sklepie. Najważniejsze, aby całość bardzo dokładnie wymieszać.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ale dużej – muszą się zmieścić wszystkie składniki. Następnie dodajemy ugotowany ryż i smażymy całość jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Wlewamy teraz rozpuszczone w wodzie przyprawy i dodajemy fasolkę. Następnie gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Ryż powinien się zrobić kremowy.
Na sam koniec na wierzch wystarczy zetrzeć parmezan, a świetnie będzie całość smakować z awokado.