Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Opiekana ryba z serem 

kawałki ryby

Niekoniecznie zawsze w jednym przepisie możemy znaleźć rybę i ser, a tymczasem jest to świetne połączenie smakowe. Ryba opiekana mąką i startym serem to gwarancja, że danie takie błyskawicznie będzie znikać z talerzy. To świetny pomysł na główne danie na obiad lub na przygotowanie przekąski. 

Składniki: 

  • 4 filety z białej ryby 
  • 6 łyżek żółtego sera – można kupić już gotowy i przetarty ser 
  • jajko 
  • olej 
  • 6 łyżek mąki 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Umyty i osuszony filet rybny może być pocięty na kawałki lub pozostawiony w całości w zależności od tego, czy przygotowujemy przekąskę, czy też będzie to danie obiadowe. Taką rybę skrapiamy cytryną, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. 

Następnie do miski wsypujemy mąkę i dodajemy żółty przetarty ser. Do osobnego naczynia wbijamy jajko i mieszamy. 

Następnie bierzemy kawałek ryby i panierujemy najpierw w jajku. Potem obtaczamy w mące z serem. Teraz smażymy ją na gorącym oleju. Wystarczy smażyć przez kilka minut, obracając rybę na drugą stronę. 

Tak przygotowane danie świetnie smakuje z ziemniakami lub kaszą albo ryżem. Mogą to być także małe kawałki, które potem wystarczy tylko maczać np. w sosie czosnkowym i zajadać się do syta. 

Powiązane posty