Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Filety drobiowe po koreańsku

Filety drobiowe po koreańsku

Koreańska kuchnia pełna jest wyjątkowych smaków, a to jest właśnie jeden z nich. Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis kulinarny na niepowtarzalnego kurczaka (lub indyka).

Składniki:

  • Filet drobiowy (kurczaka lub indyka) – 500 g
  • Sól, pieprz
  • Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • Mielona słodka papryka – 1/2 łyżeczki
  • Olej lub masło klarowane – 1 łyżka

Sos:

  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Słodki sos chili – 3 łyżki
  • Olej sezamowy – 1 łyżka
  • Ketchup – 2 łyżki
  • Sok z limonki lub cytryny – 2 łyżki
  • Miód lub syrop klonowy – 1 łyżka

Do dekoracji:

  • Podłużna słodka papryka – 1/2
  • Natka lub kolendra

Przygotowanie

Wypłukane i osuszone filety kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem w taki sposób, żeby miały ok. 1,5 cm grubości. Doprawiamy je pieprzem, szczyptą soli, czosnkiem i papryką. Następnie w osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Podsmażamy na nim filety drobiowe. Smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Mięso musi się zarumienić. Na patelnię przelewamy sos i rozprowadzamy go po naczyniu. Gotujemy. Po kilku minutach zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do mięsa posiekaną natkę (lub kolendrę) oraz pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę.

Tak przygotowane filety po koreańsku podajemy z ugotowanym ryżem i surówką z kapusty.

Powiązane posty