Koreańska kuchnia pełna jest wyjątkowych smaków, a to jest właśnie jeden z nich. Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis kulinarny na niepowtarzalnego kurczaka (lub indyka).
Składniki:
- Filet drobiowy (kurczaka lub indyka) – 500 g
- Sól, pieprz
- Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- Mielona słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Olej lub masło klarowane – 1 łyżka
Sos:
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Słodki sos chili – 3 łyżki
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Ketchup – 2 łyżki
- Sok z limonki lub cytryny – 2 łyżki
- Miód lub syrop klonowy – 1 łyżka
Do dekoracji:
- Podłużna słodka papryka – 1/2
- Natka lub kolendra
Przygotowanie
Wypłukane i osuszone filety kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem w taki sposób, żeby miały ok. 1,5 cm grubości. Doprawiamy je pieprzem, szczyptą soli, czosnkiem i papryką. Następnie w osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Podsmażamy na nim filety drobiowe. Smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Mięso musi się zarumienić. Na patelnię przelewamy sos i rozprowadzamy go po naczyniu. Gotujemy. Po kilku minutach zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do mięsa posiekaną natkę (lub kolendrę) oraz pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę.
Tak przygotowane filety po koreańsku podajemy z ugotowanym ryżem i surówką z kapusty.