Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frużelina z truskawek

Frużelina

Coraz popularniejszy zamiennik dla tradycyjnego dżemu. Skąd ta reputacja? Frużelina ma dużo mniej cukru niż dżem, a przy tym jest równie smaczna.

Składniki

  • Truskawka – 500 g
  • Woda – 60 ml
  • Skrobia ziemniaczana – 15 g
  • Skrobia kukurydziana – 15 g
  • Cukier – 15 g
  • Cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie

Wyrywamy szypułki z truskawek, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Przekładamy je do garnka i mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Całość gotujemy. W tym czasie w osobnej misce mieszamy obie skrobie z zimną wodą. Dodajemy ją do gotujących się truskawek i mieszamy. Kiedy ponownie się zagotuje, czekamy, aż całość nieco zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika. Frużelinę przekładamy do słoika i zakręcamy. Podajemy po jej przestygnięciu.

Powiązane posty