Coraz popularniejszy zamiennik dla tradycyjnego dżemu. Skąd ta reputacja? Frużelina ma dużo mniej cukru niż dżem, a przy tym jest równie smaczna.
Składniki
- Truskawka – 500 g
- Woda – 60 ml
- Skrobia ziemniaczana – 15 g
- Skrobia kukurydziana – 15 g
- Cukier – 15 g
- Cytryna – 1 sztuka
Przygotowanie
Wyrywamy szypułki z truskawek, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Przekładamy je do garnka i mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Całość gotujemy. W tym czasie w osobnej misce mieszamy obie skrobie z zimną wodą. Dodajemy ją do gotujących się truskawek i mieszamy. Kiedy ponownie się zagotuje, czekamy, aż całość nieco zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika. Frużelinę przekładamy do słoika i zakręcamy. Podajemy po jej przestygnięciu.