Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z sosem szpinakowym

Czasami przychodzi ochota na zrobienie czegoś szybkiego i łatwego, a jednocześnie pysznego. W takim momencie z ratunkiem przychodzi makaron z sosem szpinakowym. Ta wyborna potrawa jest gotowa do podania w maksymalnie 30 minut. Jednocześnie jest pożywna, zdrowa i znakomicie sprawdza się w upalne dni, gdy nie ma większych chęci do przebywania w kuchni.

Składniki:
– Szpinak (250 g)
– Makaron (150 g)
– Kremówka (150 ml)
– Starty parmezan (4 łyżki)
– Czosnek (1 ząbek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Masło (do smażenia)

Przygotowanie:

Pierwsza część przepisu wymaga ugotowania makaronu zgodnie z przepisem na jego opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron i zaczynamy przygotowywanie sosu szpinakowo-serowego. W tym celu rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Następnie przeciskamy przez prasę czosnek i podsmażamy na maśle razem z umytym szpinakiem. Kiedy liście szpinaku zaczną zmniejszać swoją objętość, powoli dodajemy na patelnię kremówkę, starty parmezan, a także sól i pieprz. Całość mieszamy. Po kilku minutach przekładamy makaron na talerze i polewamy go przygotowanym sosem. Tym sposobem makaron z sosem pomidorowym jest gotowy do podania w zaledwie kilkanaście minut.

Powiązane posty